Články z kategorie ‘Rýže a vaječná jídla’

RÝŽE S KALAMARY

300 g masa kalamar, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kečupu, 3 šálky vařené rýže, 1 lžíce vína šao-sing, 100 g zelného salátu, 1 lžička škrobu, sůl, bílý pepř   Očištěné a dobře vyprané maso kalamar nakrájíme příčnými řezy na tenké proužky. Promícháme se solí, bílým pepřem a poprášíme škrobem. V rozpáleném oleji nudličky [...]

RÝŽE S KARI KOŘENÍM

3 šálky vařené rýže, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 100 g zeleného hrášku, 1 lžíce kari koření, 1 lžíce vína šao-sing, sůl   V rozpáleném sádle zpěníme drobné kostičky cibule. Přidáme vařený hrášek, kari koření a zastříkneme vínem. Promícháme, přidáme vařenou rýži a podle chuti osolíme.  

KANTONSKÁ RÝŽE

100 g vařeného kuřecího masa bez kostí, 100 g šunky, 50 g mořské okurky, 3 lžíce sádla, 3 šálky vařené rýže, 1 čerstvá kapie, 50 g hlávkového zelí, 1 menší cibule, 3 celá vejce, 100 g salátové okurky na ozdobu, sůl a wei-su   Vejce rozšleháme se solí a špetkou wei-su, usmažíme na horkém sádle [...]

PRAŽENÁ RÝŽE S VEPŘOVÝM MASEM

300 g vepřového masa z kýty, 3 lžíce sádla, 50 g pórku, 50 g žampionů, 1 větší cibule, 1 lžíce vína, 3 šálky vařené rýže, lžíce máčeného škrobu, půl lžičky wei-su, sůl, špetka bílého pepře, petrželová nať na ozdobu   Vepřové maso, nakrájené na tenké nudličky, smísíme s máčeným škrobem a solí. V rozpáleném sádle nudličky prudce orestujeme, [...]

RÝŽE S UZENOU KACHNOU

300 g masa z uzené kachny, 100 g máčených voňavých hub, 100 g pórku, 4 lžíce sádla, 3 celá vejce, 3 šálky vařené rýže, 50 g kapie, sůl, wei-su, strouhaný zázvor   Maso uzené kachny vykostíme a nakrájíme na drobné kostičky. Kloboučky voňavých hub, které jsme předem 24 hodiny máčeli, nakrájíme na kostičky. Do horkého sádla [...]

RÝŽE S KUŘETEM

300 g vařeného masa z kuřete, 3 šálky vařené rýže, 50 g bambusových výhonků, 50 g kapie, 4 lžíce sádla, 3 celá vejce, 50 g šunky, sůl, wei-su, bílý pepř   Uvařené a vychladlé kuře vykostíme a nakrájíme po vlákně na tenké nudličky. Bambusové výhonky nakrájíme na plátky a kapii na nudličky. Vejce rozšleháme se solí, [...]

VAŘENÁ RÝŽE

Rýži důkladně pereme ve vlažné vodě tak dlouho, až je voda úplně čirá. Čistou a odkapanou rýži vsypeme do většího množství vařící vody. Při stálém míchání povaříme asi 5 minut. Rýži scedíme, necháme odkapat a umístíme do pařáku na čistý lněný ubrousek. V páře vaříme dalších 10 – 15 minut. Horkou ji podáváme jako přílohu nebo [...]

RÝŽE

Důležitá obilnina, která je oblíbenou a nejčastěji užívanou přílohou k mnoha pokrmům. V různých kuchyňských úpravách např. vařená, dušená, rýžová kaše nebo jako sladký dezert nesmí chybět na denním jídelníčku. Při úpravě vařené rýže v čínské kuchyni se nepřidávají žádné přísady jako je sůl, tuky, cibule, koření apod. Zásadou je, že rýže přijme chuť pokrmu, se kterým je [...]