Články z kategorie ‘Saláty’
MANDARINKOVÝ SALÁT
3 srdíčka salátu, 150 g mandarínek, 100 g ananasu, 2 čerstvá jablka, 50 g loupaných mandlí, trochu kompotové šťávy, čtvrt citronu a 2 lžíce čínského koňaku Opraná srdíčka hlávkového salátu nakrájíme na malé nudličky. Přidáme scezený mandarinkový kompot, na menší kousky krájený ananasový kompot bez nálevu, oloupané a na nudličky nakrájené čerstvé jablko a [...]
KVĚTÁKOVÝ SALÁT
1 velký květák, špetka soli, šťáva z půlky citronu, malá salátová okurka, 50 g žampionů, 2 lžíce vína s půl lžičkou wei-su, špetka soli, 1 lžička červeného oleje a 2 rajčata na zdobení Květák dáme do horké osolené vody uvařit. Zakápneme citronem, aby zůstal bílý. Opranou neloupanou salátovou okurku rozřízneme podélnými řezy na 4 díly a [...]
CELEROVÝ SALÁT
1 větší celer, špetka soli, 2 bobkové listy, citron, 3 červené paprikové lusky, 50 g černých máčených hub, 1 lžička cukru, podle chuti octa a soli, lžička červeného oleje a lžíce vývaru z celeru. Čerstvý celer a paprikové lusky lze nahradit nakládaným celerem a sterilovanou kapií. Jeden větší oloupaný celer nakrájíme na nudličky a dáme [...]
SALÁT Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ PO ČÍNSKU
600 g hlávkového zelí, 50 g máčených černých hub, 50 g kapie, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 3 malé chilli papričky, 6 zrnek jamajského pepře, 3 lžíce oleje, špetka zázvoru a soli Očištěnou hlavičku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na hrubší kostičky. V sítu ponoříme do vroucí vody, krátce spaříme, necháme odkapat a [...]
SALÁT Z ČÍNSKÉHO ZELÍ
400 g čínského zelí, 1 malá cibule, 50 g máčených černých hub Záliv: 2 lžíce vína šao-sing, 1 lžíce čínského octa, 1 lžička čínské hořčice, půl lžičky wei-su, 1 lžička cukru, 1 lžička červeného oleje a podle chuti sůl Z čínského zelí odstraníme poškozené listy a očištěnou hlavičku nakrájíme na nudličky. Přidáme jemně krájenou cibuli, [...]
SALÁT Z KLÁSKŮ CUKROVÉ KUKUŘICE
6 kusů kukuřičných klásků, 3 lžíce oleje, 1 lžíce čínské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička cukru, špetka wei-su, podle chuti sůl a bílý pepř, pažitka na ozdobu Mladé kukuřičné klasy povaříme ve slané vodě. Vychladlé nakrájíme po délce na tenké plátky a zalijeme marinádou, kterou jsme připravili ze 3 lžic oleje, lžíce [...]
PAPRIKOVÝ SALÁT SE STŘÍBRNÝMI HŘIBY
300 g paprikových lusků (zelené i červené), 50 g máčených stříbrných hřibů, 100 g salátové okurky, 1 malá cibule Záliv: 3 lžíce vína šao-sing, 1 lžíce stolního oleje, 2 stroužky rozstrouhaného česneku, 1 lžička červeného oleje, půl lžičky cukru, 1 lžička citronové šťávy a podle chuti ocet Paprikové lusky po délce prořízneme a vyčistíme [...]
OKURKOVÝ SALÁT
400 g salátové okurky, sůl, 50 g máčených černých hub, 50 g kapie, 2 lžíce čínského octa, 1 lžička červeného oleje, 1 lžíce stolního oleje, 10 zrnek jamajského pepře a 1 lžíce cukru Oprané salátové okurky (nejlépe skleníkové) nakrájíme na kostičky i se slupkou, promícháme se solí a necháme odležet. Přidáme drobně sekané máčené [...]
ZIMNÍ SALÁT
100 g vařených fazolí, 100 g celeru, 100 g zeleného hrášku, 50 g sladkokyselých okurek Záliv: 2 lžíce vína šao-sing, půl lžičky wei-su, lžička citronové šťávy, sůl, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička cukru, špetka bílého pepře a půl lžičky čínské hořčice Fazole namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet. Druhý den [...]
PÓRKOVÝ SALÁT
400 g pórku, voda, sůl Záliv: 2 lžíce vína šao-sing, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička cukru, stroužek česneku, špetka pepře, 1 lžička červeného oleje, sůl a 2 čínská černá vejce k ozdobení Očištěný pórek nakrájíme na nudličky, povaříme ve slané vodě, odcedíme a necháme odkapat. Zatím si připravíme záliv z vína, [...]