SLADKÁ RÝŽE S POMERANČI

150 g rýže, 100 g cukru, kůra ze dvou pomerančů a 1 citronu zbavená bílé dřeně, 100 g ovocné zavařeniny, tuk na vymazání, dílky ze dvou pomerančů na ozdobu, ovocný sirup a likér

Ovocný krém: 100 g ovocné zavařeniny, 100 g práškového cukru dobře utřeme a přidáme tuhý sníh ze čtyř bílků

 

Přebranou dobře vypranou rýži spaříme vařící vodou a necháme odkapat. Do síta nebo pařáku rozprostřeme čistý plátěný ubrousek, vložíme rýži, dobře zakryjeme a v páře vaříme. Ještě než rýže změkne, přimícháme do ní pískový cukr promíchaný s citronovou a pomerančovou kůrou a uvaříme do měkka. Poloviční dávku vařené vychladlé rýže upravíme na tukem vymazanou porcelánovou mísu, potřeme meruňkovou zavařeninou a přikryjeme druhou polovinou rýže.

Úhledně urovnanou rýži potřeme opět zavařeninou, ozdobíme ovocným krémem, pocukrujeme a necháme v mírném teple oschnout. Rýži před podáváním ozdobíme dílky pomerančů a podlijeme ovocným sirupem, do kterého jsme přidali trochu likéru.

Zanechat komentář