DEZERT MANDARÍN

Piškoty: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 150 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 180 g polohrubé mouky, cukr na posypání, tuk na potření papíru a citronová kůra

Krém: ¼ l mléka, 50 g cukru, 5 žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, 20 g škrobové mouky, 80 g kakaa, 200 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 dl likéru

Ozdoba: Mandarinkový kompot, šlehačka, strouhaná čokoláda a pražené mandle

 

Nejprve si připravíme malé piškoty: moučkový cukr, žloutky a vanilkový cukr důkladně třeme v porcelánové míse. Pak přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na mastný pergamenový papír tvoříme stejně velké piškoty. Posypeme cukrem a ve středně horké troubě upečeme do růžova. (Piškoty můžeme koupit již hotové). Pak si připravíme krém. V kotlíku s mlékem rozšleháme cukr, žloutky, kakao a škrobovou moučku. Kotlík postavíme do vařící vody a metlou rozšleháme směs až do zhoustnutí. V míse utřeme (napěníme) máslo s cukrem, po částech přidáváme studený krém a vše dobře mícháme.

Dno dortové formy vymažeme asi centimetrovou vrstvou krému, na který skládáme piškoty zvlhčené sladkým likérem. Na piškoty opět rozetřeme vrstvu krému, na ten piškoty a tak pokračujeme, až je forma plná. Na povrchu musí být krém. Takto připravený dezert necháme v chladnu 24 hodin ztuhnout. Pak jej vyklopíme, nakrájíme na řezy, které položíme na talířek, ozdobíme šlehačkou, dílky kompotových mandarinek, strouhanou čokoládou a praženými loupanými mandlemi.

 

Zanechat komentář