LU

Vaření potravin určených ke studeným předkrmům, např. vepřový jazyk, hovězí maso, drůbež, vejce aj. Do vývaru přidáme koření, sůl, v některých případech sójovou omáčku a po uvedení do varu přidáme připravenou surovinu. Po uvaření maso odstavíme, vychladlé potřeme olejem a uložíme v chladnu k dozrání.

Způsobů krájení i tepelného zpracování je celá řada. Týmž způsobem, jakým jsme krájeli maso, nakrájíme i ostatní suroviny. Máme-li plátky masa, upravíme na plátky i žampiony, zeleninu, bambus apod. Uvedené způsoby krájení jsou velmi důležité a čínští kuchaři jim věnují velkou péči. Vykostění masa a příprava ostatních surovin je mnohdy značně náročná. Samotné dokončení pokrmu bývá pak zpravidla záležitostí několika minut. Jsou však i jídla, například různé úpravy kachen, která vyžadují přípravu trvající dva až tři dny.

Závažná je práce s ohněm, který se musí v pravý čas zmírnit nebo zesílit. V manipulaci s ohněm jsou čínští kuchaři skutečnými odborníky. Pro naše potřeby postačí plynový sporák nebo elektrický vařič s regulací tepelné intenzity.

Uvedené dávky surovin u jednotlivých receptur jsou vesměs upraveny pro čtyři osoby.

Pro zajímavost uvádíme sled, v jakém jsou čínská jídla předkládána, v několika typických menu.

 

MENU

Černý čaj

Anýzová vejce v pikantní omáčce

Kapr liu

Šuang-si, pažitková rýže

Zelný salát s čínskými houbami

Polévka s mořskou okurkou

Pa-pao-fan

Míchaný kompot

 

MENU

Tchaj-čchü

Medúza

Malé kantonské závitky

Šuei-ču-žou, rýže kari

Okurkový salát s červeným olejem

Polévka dračí dech

Skleněný ananas

 

MENU

Mao-tchai

Kachní prsa uzená

Bambus se žampiony

Divoký králík na česneku, vařená rýže

Celerový salát

Slepičí polévka se skleněnými nudlemi

Jablka v karamelu

 

MENU

Zelený čaj

Slepice v čínské hořčici

Nudle s krevetami

Vepřové po s´-čchuansku, hrášková rýže

Květákový salát

Pekingská polévka

Dezert mandarín

Ovoce

Zanechat komentář