Články z kategorie ‘Polévky’

POLÉVKA Z VLAŠTOVČÍCH HNÍZD

50 g vlaštovčích hnízd, 1 l drůbežího vývaru, 200 g hovězího masa, 200 g kuřecích prsíček, 50 g šunky, 2 lžíce vína šao-sing, 1 lžička wei-su, podle chuti sůl a bílý pepř   Hnízdečka mořských vlaštovek před použitím spaříme vařící vodou, vložíme do studené vody a pinzetou pečlivě vybereme drobná peříčka a chmýří. Opět spaříme [...]

KAPUSTOVÁ POLÉVKA S VEPŘOVÝM MASEM

2 l vývaru, 200 g vepřového masa, 200 g kapusty, 1 pórek, 2 lžíce vína šao-sing, sůl, půl lžičky wei-su a podle vlastní úvahy čínské nudle a kapie na ozdobu   Do vařícího vývaru vložíme tenké plátky vepřového masa, povaříme, odstraníme pěnu a přidáme na kostičky nakrájenou kapustu a pórek. Uvedeme do varu a ochutíme [...]

PEKINGSKÁ POLÉVKA (NAKYSLÁ)

2 l vývaru, 100 g konzervovaného bambusu, 50 g máčených voňavých hub, 200 g šunky, špetka bílého pepře, lžíce sojové omáčky, 1 – 2 lžíce octa, půl lžičky wei-su, sůl, 2 vejce, 1 lžička suchého škrobu   V silném drůbežím vývaru krátce povaříme na plátky krájený bambus, na nudličky krájené máčené voňavé houby a nudličky šunky. [...]

JAPONSKÁ POLÉVKA

200 g vařených nudlí, 200 g slepičího masa, 1 pórek, 1 vejce, slepičí vývar, 1 lžička červeného oleje, 100 g kapie nebo paprikových lusků   Uvařené vaječné nudle propláchneme, necháme odkapat a vložíme do polévkové mísy. Na nudle narovnáme vařené slepičí maso nakrájené na nudličky a zalijeme vařícím slepičím vývarem, ve kterém jsme povařili kostky [...]

HOVĚZÍ VÝVAR KARI

1,5 l vývaru, 200 g hovězího masa, 1 cibule, několik zrnek pepře, zázvor, stroužek česneku, sůl, 1 lžička kari koření, 2 lžíce vína šao-sing, půl lžičky wei-su, zelenina na ozdobu   Do základního hovězího vývaru vložíme hovězí maso vcelku, přidáme celou cibuli, několik zrnek pepře, jeden oddenek zázvoru, stroužek česneku a sůl. Na volném ohni [...]

POLÉVKA S VEJCEM A HOUBAMI

1,5 l vývaru, 200 g vepřového masa, 100 g zelí, 100 g pórku, 50 g máčených černých hub, 1 vejce, 2 lžíce vína šao-sing, půl lžičky wei-su, sůl a pažitka na ozdobení   Do scezeného vývaru zavaříme tenké plátky vepřového masa. Uvedeme do varu a tvořící se pěnu odstraníme. Po zavaření masa přidáme na kostičky [...]

DRAČÍ DECH

200 g masa z vařených krabů, jeden a půl l vývaru, 2 bílky, 3 rajčata, 1 menší pórek, 1 lžíce máčeného škrobu, 2 lžíce vína šao-sing, půl lžičky wei-su, čtvrt lžičky chilli koření, půl lžičky červeného oleje, 2 stroužky česneku, sůl   Maso z krabů mírně osolíme, přidáme chilli koření, vaječný bílek a promícháme. Zalijeme vývarem a [...]

CHUO-KUO

K přípravě polévky CHUO-KUO potřebujeme speciální kotlík a na konečné úpravě se vlastně podílejí všichni stolovníci. Kotlík na polévku je měděný, ozdobně tepaný a z vnitřní strany cínovaný. Jeho středem prochází komínek, který je ve spodní části ukončen roštem, na kterém se topí žhavým dřevěným uhlím. Nejprve kotlík naplníme čistým vývarem, zakryjeme pokličkou a pak teprve horním [...]