RYBA VE SLADKOKYSELÉ OMÁČCE – TCHAN-CCHU-JÜ
1 kg pstruhovité ryby, 2 cibule, 1 oddenek máčeného zázvoru, 1 zelený paprikový lusk, 1 malá mrkev, 50 g bambusových výhonků, 50 g máčených čínských hub, 2 lžíce vína šao-sing, 2 lžíce octa, 4 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce cukru, 1 lžička tlučeného pepře, 1 lžička wei-su, 2 lžíce máčeného škrobu, sůl, olej na smažení a na omáčku
Očištěná, vykuchaná ryba (nejlépe pstruh) se ponechá celá, včetně hlavy a ocasu, odstřihnou se pouze ploutve. Potom rybu na bocích nařízneme křížovými zářezy a promyjeme. Důkladně potřeme směsí drobně krájené cibulky, zázvoru a soli. Rybu obalíme v máčeném škrobu, uchopíme za hlavu a v pánvi přeléváme po obou stranách rozpáleným olejem, až se zářezy rozevřou. Potom rybu položíme do pánve, zmírníme oheň a pečeme do měkka (několikrát obrátíme). Mezi tím si rozpálíme menší množství oleje, na kterém zpěníme cibulku a zázvor krájený na plátky. Poté přidáme rajčatový protlak, promícháme a zalijeme směsí z vína, sojové omáčky, octa, vývaru, pepře, cukru a špetky soli. Uvedeme do varu a zahustíme máčeným škrobem. Po provaření přidáme na nudličky krájenou zeleninu, wei-su a ještě krátce povaříme.
Hotovou rybu položíme na teplou mísu, přelijeme omáčkou se zeleninou, pokapeme horkým olejem a podáváme.