KUŘE UZENÉ

1 celé kuře, 3 lžíce sojové omáčky, 1 šálek nesoleného vývaru

Směs: 4 stroužky česneku, špetka zázvoru, 2 lžíce vína šao-sing, podle chuti bílý pepř a sůl

 

Vykuchané a oprané kuře potřeme směsí jemně nasekaného česneku, bílého pepře, soli, strouhaného zázvoru a vína. Nejméně na tři hodiny dáme do chladna marinovat. Po této době vložíme kuře do varné nádoby, podlijeme sojovou omáčkou a trochou vývaru, přikryjeme a dusíme do poloměkka. Po vychladnutí je kuře připraveno k uzení. (Viz domácí způsob uzení str. 52) Při zení potíráme kuře šťávou, která nám zbyla po dušení.

Vyuzené kuře částečně vykostíme, nakrájíme menší porce a upravíme na míse. Přelijeme zbytkem šťávy a úhledně ozdobíme. Kuře lze předkládat i studené.

 

Zanechat komentář