Články z kategorie ‘Suroviny’
STŘÍBRNÉ RYBKY SUŠENÉ
Slouží hlavně jako koření pro svou velmi aromatickou vůni a slanou chuť. Před použitím je na sítu propláchneme v tekoucí vodě, vložíme do teplého vývaru a necháme 30 minut máčet.
CHAI-ŠENG – MOŘSKÁ OKURKA
Mořská okurka (Trepang) je oblíbenou specialitou čínské kuchyně. Na trh se dodává v sušeném stavu. Chceme-li připravit pokrm z mořských okurek, je třeba začít s jejich přípravou alespoň 3 dny předem. Sušené okurky opláchneme a necháme přes noc máčet ve studené vodě. Druhý den vodu slijeme a okurky zalijeme vařící vodou, postavíme na mírný oheň asi na 1 [...]
MEDÚZA
Druh rosolovitého láčkovce, talířkovitého tvaru. Dováží se v sušeném nasoleném stavu. Medúzu stočíme do rolády a nakrájíme na tenká dlouhá vlákna. Potom ji spaříme ve vařící vodě, až se vlákna zkudrnatí. Propláchneme vodou a ve studené vodě uložíme. Před podáváním medúzu vyjmeme, na sítu necháme odkapat a dále upravujeme podle předpisu.
ŽRALOČÍ PLOUTVE
Ploutve mladých žraloků uvaříme ve vodě, opatrně sejmeme kůži s obou stran a ve studené vodě necháme přes noc namočené. Druhý den vybereme dlouhá vlákna masa a za stálého mnutí mezi prsty pereme pod tekoucí vodou, dokud neodstraníme jemný písek a šupinky. Vyprané masíčko vložíme do porcelánové mísy a zalité studenou vodou uložíme v chladnu k dalšímu použití. [...]
SHRIMPY, KREVETY
Jsou to menší ráčci s dlouhými tykadly a bez klepítek. Před vařením je dobře omyjeme, živé vhodíme do vařící vody s citronem a krátce povaříme. Poté odstraníme hlavu a z těla vyjmeme tmavě zbarvené střívko. Při úpravě některých studených pokrmů, ponecháváme ocasní ploutvičky jako ozdobu. Na našem trhu jsou krevety konzervované nebo zmrazené.
KRAB
Známá a velmi oblíbená pochoutka nejen v čínské kuchyni. Živé kraby dobře odrhneme kartáčkem ve studené vodě. Vložíme do osolené vařící vody s citronem a podle jejich velikosti vaříme asi 20 minut. Ve vývaru necháme vychladnout. Potom oddělíme nožky, klepeta, spodní část krunýře a vyjmuté masíčko dále upravujeme podle předpisu. Konzervované krabí maso umožní snadnější a rychlejší [...]
MUŠLE
Čerstvé mušle důkladně odrhneme v tekoucí vodě a pečlivě odstraníme ty, které jsou pootevřené nebo dokonce otevřené. Přebrané vaříme v osolené vodě s cibulí, pepřem a snítkou petrželové natě tak dlouho, dokud se všechny neotevřou. Z vychladlých mušlí vybereme maso, které dále upravujeme. Sušené mušle bývají již očištěné a před úpravou je stačí namočit na 4 hodiny do studené [...]
MOŘSKÁ OUŠKA – AWABI
Sušená mořská ouška vložíme do studené vody a pomalu uvedeme do varu. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Pak je propláchneme, zalijeme studenou vodou, opět přistavíme na oheň a převaříme. Proces vaření opakujeme 5krát. Maso oušek i přes důkladné vaření zůstává poněkud tužší, má však znamenitou a lahodnou chuť. Krájené na tenké plátky je upravujeme podle [...]
LILEK JEDLÝ
Zelenina, u nás nepříliš rozšířená, ale častá na Balkáně nebo v jižní Evropě. Na našem trhu se občas objevuje lilek fialový, podlouhlý. Je to lahůdková zelenina, která svou kořenitou chutí a vůní připomíná houby. Při úpravě nutno dbát, aby plody nebyly zavadlé, staré a přezrálé, protože pak hořknou jako okurky. Abychom plod zbavili nahořklé chuti, vyškrabeme [...]
BUDHOVA RUKA
Druh ředkve tmavě červené barvy, tvaru malé pěstičky. Nakrájená na slabé proužky slouží jako přísada k různým masům. K nám se někdy dováží v igelitových sáčcích, uzavřená v hliněné nádobě, aby nevyschla.