ŤIAO-C´ – TAŠTIČKY PLNĚNÉ MASEM
400 g vepřové kýty, 2 lžíce vína šao-sing, 1 lžíce sojové omáčky, půl lžičky wei-su, čtvrt lžičky zázvoru, 1 cibule, půl šálku studené vody, tlučený pepř, sůl, 400 g hladké mouky, voda
Z hladké mouky a vody vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit na mísu. Přikryté utěrkou necháme asi 45 minut odpočinout. Současně si připravíme masovou náplň. Jemně sekané nebo mleté vepřové maso smícháme s přísadami – sojovou omáčkou, wei-su, vínem, pepřem, strouhaným zázvorem, drobně krájenou cibulkou a solí. Za stálého míchání přidáváme postupně studenou vodu. Odpočinuté těsto rozválíme na váleček asi 2 cm silný. Z válečku těsta pak krájíme dvoucentimetrové dílky, které vyválíme na tenké placičky. Čím slabší, tím lepší. Na střed každé placičky dáme vrchovatou lžičku masové náplně. Přeložíme a okraje taštičky pevně stiskneme k sobě tak, aby se těsto spojilo a při vaření se nám taštičky neotvíraly. Takto připravené tiao-c´ vložíme do vroucí vody a jakmile vyplavou na povrch, přerušíme var přelitím nepatrného množství studené vody. Taštičky klesnou ke dnu. Po znovuuvedení do varu a vyplutí taštiček na povrch je vybereme sítem na mísu a horké podáváme. Jsou velmi chutné, když je ještě dodatečně opečeme na malém množství horkého tuku, nebo přímo osmažíme v oleji.
Poznámka:
Náplň taštiček můžeme kombinovat různými druhy masa, případně zelenin a záleží jen na vaší osobní fantazii, o co obohatíte čínskou kuchyni.