KAPR CHUNG-ŠAO
200 g očištěného kapra, olej na opékání, 2 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce vývaru, 1 lžíce vína šao-sing, 50 g šunky, 50 g bambusových výhonků, 50 g máčených čerstvých hub, 2 stroužky česneku, špetka wei-su, cukru a strouhaného zázvoru
Očištěnou a opranou porci kapra nařízneme po délce několika nepříliš hlubokými zářezy. Zlehka poprášíme škrobem a dáme marinovat na 30 minut do sójové omáčky. Pak kapra vyjmeme a necháme odkapat.
Ve středně horkém oleji jej opečeme po obou stranách. Po opečení slijeme olej, kapra podlijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku, víno, plátky česneku, na nudličky krájenou šunku, bambusové výhonky a menší kousky máčených černých hub. Ochutíme sójovou omáčkou, vínem, cukrem, strouhaným zázvorem, wei-su a solí. Zastříkneme olejem, přikryjeme a na mírném ohni dusíme do měkka. Hotovou porci kapra klademe na teplý talíř, přelijeme vyrestovanou šťávou a pokryjeme ostatními současně dušenými surovinami.