KACHNA UZENÁ

1 mladá kachnička, sůl, 6 zrnek anýzu, 10 zrnek jamajského pepře, 20 g čajových lístků, 2 lžíce vína šao-sing, 1 lžička sojové omáčky, špetka wei-su a trochu cukru

 

Příprava uzené kachny je vhodné zpestření našeho jídelníčku při sobotní a nedělní rekreaci na chalupě nebo na chatě. Mladou kachnu dobře očistíme a pod tekoucí vodou opereme. Osušíme utěrkou a důkladně potřeme směsí soli, drceného anýzu a jamajského pepře. Kachnu vložíme do vhodné nádoby, mírně podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi ¾ hodiny. Zatím si připravíme udící rošt následujícím způsobem: dno pánve vyplníme silnější vrstvou pilin z tvrdého dřeva, do kterých jsme přimíchali čajové lístky. Přes pánev položíme kovovou mřížku, na ni umístíme připravenou kachnu a přiklopíme durhou pánví tak, aby byl co nejmenší únik kouře. Na mírném ohni kachnu zvolna udíme, často obracíme a přeléváme šťávou, která nám zbyla z dušení a do které jsme přimíchali 2 lžíce vína, 1 lžičku sojové omáčky, špetku wei-su a cukru. Vyuzenou kachnu rozpůlíme, zbavíme kostí a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme ji teplou, asi i studená má výbornou chuť i vůni.

Zanechat komentář