KUŘE SE SLADKOKYSELOU OMÁČKOU

400 g kuřecího masa, olej na smažení, 1 vejce, 50 g hladké mouky, 1 lžička máčeného škrobu

 

V těstíčku, které připravíme z vejce, hladké mouky, škrobu a soli, obalíme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Ve větší dávce oleje usmažíme a během smažení dbáme, aby se jednotlivé kousky masa neslepovaly a zůstaly oddělené. Usmažené kousky necháme odkapat, urovnáme na mísu a přelijeme horkou sladkokyselou omáčkou. Povrch hotového pokrmu posypeme sekanými mandlemi a jemně sekanou petrželovou natí.

 

Sladkokyselá omáčka: Půl šálku sojové omáčky, půl šálku vývaru, 4 lžíce vína šao-sing, 1 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce máčeného škrobu, 1 malá cibule, 5 g zázvoru, 2 stroužky česneku, půl lžičky wei-su, sůl

 

Na oleji zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme sekaný česnek a tenké nudličky máčeného zázvoru. Zastříkneme octem, promícháme a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu, ochutíme cukrem, vínem a sojovou omáčkou. Po 15 minutách vaření zahustíme máčeným škrobem a na mírném ohni ještě asi 10 minut povaříme. Podle potřeby dochutíme špetkou wei-su a soli. Před podáváním zakápneme hotovou omáčku několika kapkami horkého oleje.

Zanechat komentář