HOVĚZÍ HRANOLKY V PEPŘI
500 g hovězího zadního masa
Nálev: 200 g sojové omáčky, 2 dl vína šao-sing, špetka strouhaného zázvoru, 1 lžička cukru, půl lžičky wei-su, 1 malá cibule, špetka skořice, sůl, olej na pražení, jamajský pepř
Předem si připravíme nálev ze sojové omáčky, vína, wei-su, špetka zázvoru, cukru, skořice, malé cibule, soli, hvězdičky badyánu a vody. Tento nálev uvedeme v menší nádobě do varu a vložíme do něho očištěný a opraný váleček hovězího zadního masa. Nálev dolijeme vodou tak, aby maso bylo zcela ponořeno. Na mírném ohni necháme maso vařit do změknutí. Po uvaření maso vyjmeme, necháme odkapat a po zchladnutí nakrájíme po vlákně hranolky asi 1 cm silné a 5 cm dlouhé. Vložíme je do rozpáleného oleje a asi 2 minuty pražíme. Sítem vyjmeme, necháme krátce odkapat a narovnáme na teplou mísu. Zastříkneme pálenou Mao-tchai. Současně podáváme v miskách směs jamajského pepře se solí, ve kterém se hranolky namáčejí.
Zbylý nálev od vaření přecedíme a uložíme do chladna. Hodí se k dochucování polévek, nebo k studeným předkrmům.