Čínská kuchyně na zahradním grilu
Protože v České republice patří k nejoblíbenějším čínským jídlům smažené nudle s masem a zeleninou, popíšeme si nyní jeden z tradičních receptů čínské kuchyně, nudle Chow Mein s vepřovým masem a zeleninou, které se připravují v dobře rozpálené wok pánvi.
Nekonečně pestrá kuchyně
Čínská kuchyně je díky své rozloze a zalidněnosti neobyčejně pestrá a liší se provincie od provincie. Například v kantonské oblasti se Číňané nijak nežinýrují a jsou schopní sníst prakticky všechno, co plave kromě člunu, všechno co lítá kromě draka a všechno, co má čtyři nohy kromě stolu. Na druhou stranu v jiné části této rozlehlé země by se nad řadou pokrmů z kantonské kuchyně ošívali. Zkrátka čínská kuchyně je tak pestrá a široká, že jí nelze nějak jednotně zaškatulkovat.
Původ tradičního receptu
Chow Mein v originále 炒面 znamená smažené nudle. Jedná se o klasické čínské jídlo připravené starou osvědčenou metodou stir-fry, která by se dala volně přeložit, jako „Míchej a smaž!“. Smažené nudle Chow Mein se díky své nenáročnosti, rychlé přípravě a samozřejmě skvělé chuti stalo nesmírně populárním a v různých modifikacích se vaří takřka po celém světě. Smažené čínské nudle se zeleninou a masem se staly hitem v Evropě, v ostatních asijských zemích a samozřejmě pronikly i za oceán do Spojených států amerických a také do Kanady. V USA, zemi proslavené svou posedlostí rychlým občerstvením, se můžete setkat i se sendvičem ala Chow Mein.
Suroviny na Chow Mein
- 200 gramů vaječných nudlí
- 500 g vepřového masa nakrájeného na zvlášť tenké plátky
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 červená paprika
- 120 g zelených fazolek
- Několik plátků čerstvého zázvoru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- ¼ lžičky bílého pepře
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky Tamari
Suroviny na omáčku
- ¼ hrnku suchého sherry
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
Jak na Chow Mein?
- Ze všeho nejdříve si budeme marinovat maso. Připravíme si velkou mísu, ve které smícháme sójovou omáčku, kukuřiční škrob, bílý pepř, chilli a rostlinný olej. Všechny ingredience dobře promíchejte a pak do vzniklé marinády vložte na tenké plátky nakrájené vepřové maso.
- Připravte si malou misku a v ní smíchejte všechny ingredience na omáčku.
- Důkladně roztopte gril a počkejte, až bude litinová pánev wok pořádně rozpálená. Ve chvíli, kdy bude pánev správně rozžhavená, dejte do ní lžíci slunečnicového oleje.
- Do rozpáleného oleje vhoďte česnek, zázvor a zeleninu a nechte to cca 1 a ½ minuty smažit. Poté vyndejte zeleninu s česnekem a zázvorem z pánve a dejte někam stranou.
- Nyní do litinové wok pánve přidejte vepřové maso a smažete jej asi jednu minutu.
- V této fázi vraťte zeleninu zpět do wok pánve a smažte opět asi 1 a ½ minuty. Postupně do pánve přidávejte připravenou omáčku a uvařené vaječné nudle. Vše dobře promíchejte. Jídlo podávejte okamžitě po uvaření. K dochucení použijte ústřicovou omáčku a sezamový olej.
Zdroj fotek - Weber Store Harfa