KRÁLIK NA VÍNĚ

1 předek králíka a vnitřností, půlku citronu, 1 lžíce vína šao-sing, 1 lžička nemáčeného škrobu, olej na smažení

Omáčka: 3 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 lžička octa, 1 lžíce cukru, 3 lžíce vína šao-sing, 2 lžíce sojové omáčky, šálek vývaru, 1 badyán, několik zrnek pepře, 1 lžíce máčeného škrobu, špetka wei-su, sůl, bambusové výhonky a mandle na posypání

 

Přední maso mladého králíka dobře opereme a rozdělíme na menší díly. Přidáme krájené srdce a plíce. Spaříme vařící vodou, osušíme a vložíme do porcelánové mísy. Zakápneme citronem a trochou vína. Dáme do chladna na 2 hodiny odležet.

Mezitím si připravíme omáčku z vína. Na rozpáleném oleji zpěníme drobně krájenou cibuli, přidáme tenké nudličky máčeného zázvoru a cukr. Po chvilce míchání zastříkneme octem, vínem, sojovou omáčkou a dolijeme vývarem. Přidáme hvězdičku badyánu, 6 zrnek pepře, kousek citronové kůry a povaříme. Omáčku podle potřeby ochutíme solí, wei-su a zahustíme máčeným škrobem.

Připravené kousky králičího masa lehce poprášíme škrobem, prudce osmahneme na rozpáleném oleji do světle zlatova a vložíme do hluboké porcelánové mísy. Zalijeme scezenou omáčkou. Ve vodní lázni pak povaříme do měkka. Hotový pokrm posypeme sekanými mandlemi a na jemné nudličky krájeným bambusem.

 

 

Zanechat komentář