VEPŘOVÉ MASO SE SLADKOKYSELOU OMÁČKOU
400 g vepřového masa, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce škrobu, sůl, olej na smažení
Na kostky krájené vepřové maso obalíme v těstíčku, které jsme připravili z vejce, hladké mouky, škrobu a soli.
V rozpáleném oleji usmažíme jednotlivé kousky masa do zlatova. Vybereme sítem a necháme odkapat. Úhledně upravíme na mísu a přelijeme horkou sladkokyselou omáčkou.
Sladkokyselá omáčka:
3 lžíce oleje, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce octa, 2 lžíce cukru, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce vína šao-sing, šálek vývaru, špetka wei-su, lžíce máčeného škrobu, sůl
V rozpáleném oleji zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme tenké nudličky máčeného zázvoru a drobně sekaný česnek. Zastříkneme octem, zalijeme vývarem a ochutíme cukrem, vínem, wei-su a sojovou omáčkou. Uvedeme do varu a zahustíme máčeným škrobem. Omáčku nalijeme do porcelánové misky a vaříme v páře nebo ve vodní lázni asi 30 minut.